OLGUN HUKUK BÜROSU
ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Borç Verdiğim Kişi Borcunu Geri Ödemiyor. Borç Para Nasıl Geri Alınır?21/09/2023

Borç Verdiğim Kişi Borcunu Geri Ödemiyor. Borç Para Nasıl Geri Alınır?

Günümüzün en sık görülen problemlerinden birisi çevremize, eşimize, akrabamıza veya arkadaşlarımıza koşulsuz şartsız güvenerek borç vermemiz sonrasında ise bu borcu geri alamamamızdır. Bu durum farklı şekillerde hepimizin hayatında gerçekleşmiş veya gerçekleşmesi çok yüksek bir ihtimaldir. En basit olarak bir iş arkadaşınız maaşını almadan önce sizden borç para isteyip maaşı aldığında ödeyeceğini söyler. Ancak yıllar geçmesine rağmen bu borcu ödemeyebilir. İşte bu yazımızda güven duygusuyla hareket edip sonrasında ortaya çıkan maddi mağduriyetin hukuki olarak nasıl çözüme kavuşturulabileceğinden bahsedeceğiz.

Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz. Bunun için illaki elinizde bir belgenin bulunması gerekmez. Elinizde hiçbir evrak olmadan da karşı taraftaki kişiye karşı icra takip yoluna başvurabilirsiniz. Bu icra yolunun ismi ilamsız icra takibidir. İlamsız icra takibi yalnızca verdiğiniz borcun geri iadesi için açılan bir icra takibi değildir. İlamsız icra takip yöntemleri arasında fatura alacağınız, süresi geçmiş çek-bono gibi kıymetli evraklar veya dekont gibi evraklarda olabilir.

Bu sebeple borç verdiğiniz kişi borcunu ödemiyorsa ilk dikkat edilmesi, değinilmesi gereken konu ödemenin hangi yolla yapılmış olduğudur. Borç eğer banka kanalıyla gerçekleştirilmiş ise açıklama kısmında "borç olarak gönderilmiştir." yazılması bilhassa önem taşımaktadır. Zira delil olarak dayanılan havale/eft/fast gibi işlemlerde paranın gönderiliş nedenine yer verilmiş olması gerekir. Bununla birlikte böyle bir açıklamanın bulunmasıyla karşı tarafı borçlandırdığınıza dair elinizde ispat yükü açısından bir delil bulunur. Ancak banka yoluyla verdiğiniz bir borçta açıklama yer almasa hatta bu borcu banka yoluyla değil elden vermiş olsanız dahi ilamsız icra takibi başlatabilirsiniz. Ancak ilamsız icra takibinde borçlu borca itiraz ettiğinde takip durur ve bu durumda borçluya karşı etkin hukuki mücadelenizi sürdürmeniz için dava açmanız gerekir.

Sonuç olarak belgesi olmayan, borç verdiğiniz fakat geri alamadığınız bir alacağınız varsa icra takibi başlatabilirsiniz. Ancak icra takip yolları, spesifik, takibi zor, dikkatli ve özenli takip edilmesi gereken bir alandır. Tek başına icra takibi başlatarak devamın getirilip kişinin alacağını tahsil edebileceği bir alan değildir. Borçlu veya üçüncü kişilerin göstereceği reaksiyona göre farklılık arz eden bir alandır. Bu sebeple karşılaşılan durumlarda sizin için en basit, güvenilir yollarının seçilmesi bir yol haritasının çıkarılması alanında uzman bir avukatın yapacağı yönlendirme ile hukuki işlem başlatılması en doğrusu olacaktır. Böyle bir durumda büromuzu ziyaret ederek uzman ekibimizden destek alabilirsiniz.

                                                                                     Olgun Hukuk- Av. Ümit OLGUN

                                                                        Ticaret - Gayrimenkul - İcra Hukuku Departmanı

                                                                              Av. Emre OLGUN – Av. Sümeyye H. ERSÖZ

Blog Yazıları

+90 (332) 400 00 38

+90 (332) 400 00 48

+90 (332) 342 48 84

+90 (553) 048 68 12

info@olgun.av.tr

Fetih mah. Kültür cad. Nefer sok. Olgun Plaza No:1/b Posta Kodu: 42000 Karatay / KONYA