OLGUN HUKUK BÜROSU
ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
HABERLER
02/12/2020

Komşu Davası

Kışın gelmesiyle beraber ısınma sorunları da konuşulmaya başladı. Bu sorun bazen merkezi sistemdeki aksaklıklardan bazen yalıtım sorunlarından bazen de alt komşunun kombisini yakmamasıyla ortaya çıkabiliyor. Komşu hakkı hakkında bilgi veren Avukat Ümit Olgun, “Isınma problemleri demişken birçok vatandaşımızın bilmediği ama kanunlarla sıkı bir şekilde korunan, "komşu hakkı" kavramı birçok güncel sorunlarımızın cevabını vermektedir. Komşu hakkının temelini Türk Medeni Kanunun 737. Maddesi oluşturuyor. Bu madde ile komşuları olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıklarda bulunmak ve hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak komşulara rahatsızlık vermek yasaktır” ifadelerini kullandı.

 

av-umit-olgun-komsuluk-hukukunuz-var-mi.jpg

Komşuların birbirlerini rahatsız eden birçok durumlarının olduğuna dikkat çeken Ümit Olgun, “Fırın işletmesinin aşırı sıcaklık oluşturarak komşu evini pek çok zarara uğratması, komşuların bahçesindeki foseptik çukurunda oluşan sızıntının bahçeye ve insan sağlığına zarar vermesi, komşu köpeğinin rahatsız edici gürültüsü, komşu bahçedeki ağaçların verdiği bir takım zararlar yahut üst kattan halı çırpılması gibi yargı kararlarına konu olmuş pek çok olay bulunmaktadır. Bu yargı kararlarında; tanık ve sair deliller değerlendirilerek, birlikte yaşamanın gerektirdiği katlanma düzeyi ile hoşgörü ve tahammül sınırlarının aşılıp aşılmadığı noktasında titiz bir araştırma yapılmaktadır. Hoşgörü ve tahammül sınırlarının aştığı durumlarda el atmanın önlenmesine  ve tazminat ödenmesine karar verilebiliyor” ifadelerine yer verdi.

‘MERKEZİ SİSTEM EN AZ 15 DERECE OLARAK AYARLANMALI’

Merkezi sistemin en az 15 derece olarak ayarlanması gerektiğinin altını çizen Stajyer Avukat Nermin Yazıcı, “Komşu hakkı çerçevesinde kombisini yakmayan komşu için ne yapmalıyız? Bunun için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile ısıtma sistemi ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülebilir. Toplam inşaat alanı iki bin metrekare ve üzerinde olan binalarda ise sayı ve arsa payı olarak oybirliği aranır. Bunun yanında Kat Mülkiyeti Kanunu'nda düzenlenen kişilerin gerek bağımsız bölümlerini kullanırken gerek ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak ve birbirlerine rahatsızlık vermemeleri kuralı gereği, taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilirler. Bulunduğunuz bina merkezi sistemle ısınıyor ise Yönetmelik gereği ısıtma en az 15 derece olacak şekilde ayarlanır. Bu da demek oluyor ki binanız merkezi ısıtma sistemi ile ısınıyorsa yönetime başvurarak sıcaklığın 15 derecenin altına düşürülmemesini talep edebilirsiniz” diye aktardı.

stj-av-nermin-yazici-komsuluk-hukukunuz-var-mi.jpg

KAT MÜLKİYETİ KANUNU İLE ÇÖZÜME ULAŞTIRILANLAR

Kat mülkiyeti kanunu ile çözüme ulaştırılan konulardan bahseden Avukat Fatma Abaka ise, “Sadece ısıtmadaki problemler de değil üst komşunuzun sürekli olarak gürültü yapması, aidatları ödemeyerek icralık olması yahut otopark problemlerinin çözümü komşu hakkı ve Kat Mülkiyeti Kanunu ile çözüme ulaştırılıyor. Ancak üzerine basa basa ifade ettiğimiz komşu hakkının hafife alınmaması gerekiyor. Neden mi? Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 25. Maddesi ile kat maliklerinin haklarını çekilemeyecek derecede ihlal eden diğer kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının, bedelini ödemek suretiyle, kendilerine devredilmesini Sulh hakiminden isteyebilirler. Evet, doğru anladınız, çekilmez davranışları olan komşu kat malikinin dairesinin devri istenebiliyor. İşin özü, birlikte yaşarken birbirimize zarar vermeden, rahatsızlık vermeden yaşamaktan geçiyor. Frederic William Karrar'ın söylediği gibi; "İnsanın hürriyeti komşusunun hürriyetinin başladığı yerde biter." Aksi halde çekilmez komşu, davalarla karşılaşabilir hatta evinden dahi olabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

av-fatma-abaka-komsuluk-hukukunuz-var-mi.jpg

 

https://www.yenihaberden.com/komsu-davasi-1601382h.htm

Bizlere Aşağıdaki Telefon Numaralarından Ulaşabilirsiniz

Tel : +90 (553) 048 68 12 

Tel : +90 (332) 400 00 38 - 48 

Haberler

+90 (332) 400 00 38

+90 (332) 400 00 48

+90 (332) 342 48 84

+90 (553) 048 68 12

info@olgun.av.tr

Fetih mah. Kültür cad. Nefer sok. Olgun Plaza No:1/b Posta Kodu: 42000 Karatay / KONYA