TİCARET VE GAYRİMENKUL HUKUKU

Kredi Kartımdan Haberim Olmadan Para Çekildi, Ne Yapabilirim?

09 Mayıs 2025 Yorum (0) 14 Görüntüleme
14

Kredi Kartımdan Haberim Olmadan Para Çekildi, Ne Yapabilirim?

Herhangi bir bilgi ve talimatınız olmadan, kredi kartından para çekilmesi durumunda, hukuki yollara başvurarak bir sonuca ulaşılması mümkündür. Ancak kredi kartınızdan habersiz para çekilmesi durumundan yapılması gereken öncelikli işlemlerden bahsedelim. Hesabınızdan sizden habersiz para çekilmesi durumundan öncelikle bu durumun bankaya bildirilmesi, savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Kredi kartından habersiz para çekilmesinin fark edilmesinden sonra en önemli nokta, şüpheli işlemin detaylı açıklaması yapılarak bankaya itiraz edilmesi gerektiği noktasıdır. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 11. Maddesinde yer aldığı üzere, kredi kartında yapılan işlemlere son ödeme tarihinden itibaren 10 gün içerisinde itiraz edilmelidir. Bu süre içerisinde, şüpheli işlem fark eden kişinin ilgili bankaya detaylandırma yaparak itiraz etmesi gerekmektedir.

Tüm bunların yanında bir diğer önemli nokta ise Ters ibraz (chargeback)/harcama itirazı uygulamasıdır. Bu uygulama uluslararası chargeback kurallarına tabi olduğu için 120 gün süre içerisinde başvurulması gerekmektedir. Chargeback normal itirazdan farklıdır. Kart sahibi olan kişi kendi bankasına chargeback için başvurmalıdır. Bu süreçte banka itiraz için nedenler isteyebilmektedir. Bu başvuru neticesinde banka, ödemeyi alan işletmenin bankasına başvurmakta, yapılan işlem ile ilgili belgeleri ödemeyi alan işletmeden istemektedir. Belgelerin yeterli olmaması veya süresi içerisinde hiçbir şekilde cevap verilmemesi halinde, ücret kart sahibine iade edilebilmektedir. Ancak belgeler yeterli görüldüğü takdirde para iade edilmeyecektir.

Kredi kartımdan habersiz para çekildi, dava açma hakkım var mıdır?

Bankadan gelecek cevap sizi tatmin etmediği takdirde veya paranızın iade edilmemesi durumunda dava açma hakkınız bulunmaktadır. Burada önemle belirtmek isteriz ki, kredi kartından para, kart sahibinin bilgisi ve talimatı olmadan çekilmelidir.  Kart sahibi şifresini kimseyle paylaşmamalı, veya kartından para çekilmesi için herhangi bir onay gelmesi durumunda onaylamamalıdır. Böyle bir durumda kart sahibinin onayıyla para çekilmesi halinde, kart sahibinin kusuru olduğu kabul edilmektedir. Bu durum, bilirkişi raporunda ortaya çıkabilmektedir. Ancak kart sahibinin kredi kartından hiçbir şekilde haberi olmadan, talimatı olmadan bir para çıkışı olması halinde bankanın sorumluluğu doğabilecektir. Zira bankalar, ağırlaştırılmış sorumluluğun bir gereği olarak objektif özen yükümlülüğü altındadırlar. Telefonunuza herhangi bir onay gelmeden, ya da sizden telefonla onay istenilmeden, habersiz ve talimatsız şekilde para çekilmediği log kayıtlarından çıkabilmektedir. Böyle bir durumda, kart sahibinin bilgisi dışında yapılan harcamada güvenlik hizmetlerinin sağlanamaması nedeniyle bankanın kusuru bulunmaktadır. Bu durumda içtihatlarda da yer aldığı üzere; bilgi ve talimat olmaksızın çekilen paranın yasal faiziyle kart sahibine ödenmesine karar verilebilmektedir. Neticeden mağduriyet yaşan kart sahibi itiraz süreleri dolmadan ilgili bankaya itiraz etmeli, ters ibraz (chargeback) talebinde bulunmalı, olumsuz ya da tatmin etmeyen bir cevapla karşılaştığında hukuki yollara başvurması gerekmektedir. Yargıtay’ın konu hakkında farklı içtihatları olduğundan güncel içtihatların araştırılması, delillerin doğru değerlendirilmesi önemlidir. Büromuz bu konudaki tecrübelerine dayanarak en doğru hizmeti müvekkillerine vermeye çalışmaktadır…

              

OLGUN HUKUK – AV.ÜMİT OLGUN

                                                                                          Ticaret  ve Gayrimenkul Hukuku Departmanı

                                                                                                       Av. Emre OLGUN & Av. Esra AK

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

E-Posta adresinizi girin ve yorum yazın. * İşaretli alanlar zorunludur.