İDARE, VERGİ VE VATANDAŞLIK HUKUKU

Bir Stajyerin 'Olgunlaşma' Sürecine Dair

14 Mayıs 2024 Yorum (0) 150 Görüntüleme
150

4 yıllık hukuk fakültesi öğreniminde bize pek çok ders öğretildi, hayatın birbirinden değişik alanlarına ait yepyeni hukuki bilgiler... Öğrendik, kağıtlara döktük, sözlü olarak ifade ettik, notlandırıldık ve mezun olduk. Peki sonra?

İş hayatına bir avukat stajyeri olarak atılıyoruz. Ancak şimdi hukuk fakültesi mezunu olarak öncelikle hukuki bilgimizi değil, başkaca bazı değerleri konuşturma vakti. Elbette ki hukuk bilgimiz bizi ileriye götürecek; ancak bunu bazı ilkelerin ardına koyacağız. Size, 33 yıllık deneyime sahip yönetici avukatımız Av. Ümit OLGUN'un başarılı olabilmek için her daim ifade ettiği ve ısrarla vurguladığı 5 ilkeden bahsedeceğim. Bunlar çalışma hayatının olmazsa olmazlarıdır.

İstikrar

İlk ilkemiz istikrar. Ne iş yaparsak yapalım bunu düzenli şekilde sürdürme konusunda kararlı olacağız. Kendi içimizde çelişki yaşamayacağız ki iş çevremizde de çelişki yaratmayalım. Sürekli iş ve sektör değiştirmeyeceğiz, uzun yıllar aynı sektörde sebat edeceğiz.

Dürüstlük

İkinci ilkemiz dürüstlük. Her söylediğimiz sözün ve her yaptığımız işin arkasında duracağız. Bir gün dediğimizden başka gün dönmeyeceğiz. Unutulmamalı ki, dürüstlük güveni peşinden getirir. Dürüst avukat, müvekkilde güven hissi yaratır. Çalışma arkadaşları arasında da öyle. Birden fazla kişi ile ortak şekilde çalışıyorsak, hukuki bilgimizi kullanırken işbirliği içerisinde hareket etmek zorunda olduğumuzu unutmayacağız. Bu yüzden, üçüncü ilkemiz organize çalışma kültürü.

Organize Çalışma Kültürü

Diğer bir deyişle, çalışma arkadaşlarıyla iyi geçinme sanatı. Egoyu öne çıkarmadan, birlikte ve uyumlu çalışabilme ve yaşayabilme sanatı. Bir dosyanın açılmasında, yürütülmesinde, mali yönetiminde, sona erdirilmesinde baştan sona kadar bir ekip ruhu yaşatılmalı. Aynı şekilde ofis ortamındaki ilişkilerde, ofis adına yapılan işlerde şahsi ve bağımsız hareketlerden ziyade toplu şekilde hareket etme bilincine sahip olunmalı. Bu noktada işte devreye hukuk bilgimiz girecek.

Hukuk Bilgisi ve Hukuk Nosyonu

Dördüncü ilkemiz hukuk bilgisi ve hukuk nosyonu. Yürüttüğümüz vekillik işi; hukukun uygulanması, uygulanmasını talep etme işi bizi hukuk bilgimizle başbaşa bırakıyor. Bilen ve bilmeyenin ayrıldığı noktaya geliyoruz. 4 yıllık lisans eğitiminde aldığımız eğitim ve kendi çabamızla üzerine koyduklarımız, karşımıza birikim olarak çıkacak ve meslekteki başarımızı oluşturacak. Entellektüel birikim ve hukuk bilgisini uyumlu götürebilenler iş hayatında ön plana çıkacaktır. Aksi takdirde yenilik, inovasyon üretilemez.

Müvekkil İlişkileri-Adliye İlişkileri

Ve son olarak bir stajyerin avukat olma yolunda ilerlerken, bir avukatın da bu yolda olduğu müddetçe sahip olması gereken ilke, müvekkil ilişkileri- adliye ilişkilerinin orta yol üzeri olmasıdır. Buna aslında bütün olarak iletişim becerileri de diyebiliriz. İletişim derken, mütevazi, doğru ve yerinde iletişim. Müvekkilin bir yandan vekil olarak bize güven duyarak, sır saklamadan olanı olduğu gibi anlatmasını sağlayacağız, diğer yandan saygı çerçevesini kurarak, bu çerçeveden çıkılmamasını sağlayacağız. Adliye ilişkilerinde de bu saygı çerçevesini kullanacağız. Bizlerin işimizi yapabilmemiz için adliye personeline ihtiyacımız olduğunu unutmayacağız. Her şey bir ahenk içinde, olması gerektiği gibi ilerlemeli. Onlara emir vermek gibi bir yetkimiz olmadığını, onlardan da emir almak durumunda olmadığımızı bileceğiz. Unutmayalım, "Avukatlar, tarih boyunca kimsenin efendisi olmadı, ama hiçbir zaman efendileri de olmadı." (Molierac)

Sonuç olarak, bu 5 ilke bizim öncelikle çalışma hayatımızda edinmemiz gereken, ancak elbette bunlara erişmek için önce kişinin kendisinde vücut bulması gereken ilkelerdir. Yani aslında kişinin karakterine oturduğu zaman hayatın her alanına hakim olacaktır. Bu 5 ilke, esasında bir zincirin halkaları gibi iç içe geçmiş vaziyettir. Biri diğerinin tamamlayıcısı, bütünleyicisidir. Ve hepsinin disiplin içerisinde oluşması gerekir. Disiplin, bu ilkeleri ayakta tutan kolon niteliğindedir. Disiplin olmadığı sürece, bu inşa ettiğimiz bina yıkılmaya mahkumdur.

Daha huzurlu ve mutlu yarınlar için...

Olgun Hukuk Bürosu

İdare Hukuku Departmanı

Stj. Av. Özlem USTA

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

E-Posta adresinizi girin ve yorum yazın. * İşaretli alanlar zorunludur.