OLGUN HUKUK BÜROSU
ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Devlet Kamulaştırma Yapmıyor, Ne Yapmalıyım?17/03/2023

Devlet Kamulaştırma Yapmıyor, Ne Yapmalıyım?

Kamulaştırma, eski adıyla istimlak; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TEİAŞ, TEDAŞ gibi devlet kurumlarının (idare) kamu gücünü kullanarak şahıslara ait mülkleri bedeli ya da eşdeğeri mukabilinde satın almasıdır. Genellikle kimse mülkünün kamulaştırılmasını istemez. Devlet kurumlarının gayrimenkulün tamamı ya da bir kısmı üzerinde kısıtlayıcı işlemleri nedeniyle bunu istemeye mecbur kalırlar. Bu blog yazısını okuyorsanız, muhtemelen siz de istemeye mecbur kalanlardansınız. “Arsamı okul yeri yapmışlar, kullanamıyorum.”, “Bahçemden yol geçirmişler, parasını vermediler.” , “Tarlamın üstünden elektrik telleri geçiyor.”, “Arsayı satmak üzereyken sosyal tesis alanı olduğunu öğrendim, satamadım.”, “Yıllar geçti, burası böyle elimde kaldı.”, “Hastane yeri dediler, imar vermediler.” diyenlerdensiniz.

İdarenin şahısların mülkünden izinsiz olarak yol geçirmesi, taşınmaz üzerine bina yapması, elektrik telleri (enerji nakil hattı) geçirmesi, kanal geçirmesi, yolunu kapatarak taşınmazı atıl hale getirmesi; imar planı yaparak gayrimenkulü okul, hastane, aile sağlığı merkezi, yol, park, sosyal tesis alanı, belediye hizmet alanı ilan etmesi gibi durumlar kişilerin mülkleri üzerindeki tasarrufunu kısıtlar. Taşınmaz sahibi, mülkü üzerine ne bina dikebilir, ne de mülkünü değerinde satabilir.    

Devletin kamulaştırma yapması gerektiği halde yapmadığı durumlarda dava açılması gerekmektedir. Dava açıldığı takdirde taşınmaz üzerinde hiçbir kısıtlama yokmuşçasına çevresindeki normal imarlı emsal taşınmazlar gibi bilirkişiler tarafından mülke değer biçilir ve belirlenen kamulaştırma bedeli ilgili devlet kurumundan dava yoluyla tahsil edilir.

Taşınmazın fiilen işgal edilmesi durumunda ilgili idareden kamulaştırma bedeline ilaveten geçmişe dönük 5 yıllık ecri misil, bir nevi kira bedeli alınabildiği gibi, dava sırasında işleyen yasal faizin enflasyon karşısında yetersiz kalması durumunda enflasyon farkı ve devlet kurumunun vatandaşı bu davayı açmaya mecbur etmesinden dolayı manevi tazminat dahi tahsil edilebilmektedir. Davayı taşınmazdaki tüm maliklerin açmasına gerek yoktur, hissedar ya da mirasçılardan biri veya birkaçı da açabilir. Her paydaş kendi hissesinin kamulaştırılmasını talep edebilir ve mahkemede sadece bu pay üzerinde kamulaştırma kararı alınır.

Sağlıklı ve hukuk güvenliği içerisinde bir yaşam dileriz.

Olgun Hukuk – Av. Ümit Olgun

Kamulaştırma ve İmar Hukuku Departmanı

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

*Olgun Hukuk, 30 kişilik yetkin kadrosu ile Türkiye geneline hizmet vermektedir.

Blog Yazıları

+90 (332) 400 00 38

+90 (332) 400 00 48

+90 (332) 342 48 84

+90 (553) 048 68 12

info@olgun.av.tr

Fetih mah. Kültür cad. Nefer sok. Olgun Plaza No:1/b Posta Kodu: 42000 Karatay / KONYA