CEZA, TAZMİNAT VE SİGORTA HUKUKU

Hırsızlık Suçunda Etkin Pişmanlık ve Daha Az Cezayı Gerektiren Haller Nelerdir?

14 Mayıs 2024 Yorum (0) 1394 Görüntüleme
1394

Bilindiği üzere hırsızlık suçu zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden almaktır. Söz konusu eylem hırsızlık suçunun en temel hali olmakta ve bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası gerektirmektedir. Fail bu eylemi nedeniyle her ne kadar hırsızlık suçu nedeniyle yargılanacak ise de kimi zaman suçun işleniş amacı, eylemden sonra yapılan iş ve işlemler failin daha az ceza almasını gerektirmektedir.

Nitekim hırsızlık suçunun, malın geçici bir süre kullanılıp zilyedine iade edilmek üzere işlenmesi, ağır ve acil bir ihtiyacın karşılanması amacıyla işlenmesi, hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi hallerinde veya suçun konusunu oluşturan malın değerinin az olması halinde faile daha az ceza verilecektir.
    
Yine hırsızlık fiili tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir. Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmeden önce gösterilmesi halinde, verilecek ceza yarısına kadarı indirilir. Yani failin mağdurun zararını gidermesi halinde daha az cezaya hükmedileceği hüküm altına alınır. Öyleyse hükmedilecek ceza miktarının daha fazla indirilmesi için iddianamenin kabulünden önce mağdurun zararı giderilmeli ve buna ilişkin bilgi ve belgelerinizi sunmalısınız.

Görüldüğü üzere hırsızlık suçu isnat edilen fail hakkında oldukça lehe düzenlemeler mevcuttur. Ancak lehe olan bu durumların varlığı yeterli değildir. Soruşturma aşamasında dosyayla ilgilen savcıya veya yargılamanın yapıldığı mahkemeye doğru ve tereddüte yer verilmeyecek şekilde sunulması gerekir. Bu nedenle özellikle etkin pişmanlıktan yararlanma ve  kapsamda daha az ceza verilmesini sağlama noktasında alanında uzman bir avukatın hukuki bilgisinden yararlanmanızı öneririz. Hırsızılık suçu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz diğer blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Olgun Hukuk - Av. Ümit Olgun - Konya Hukuk Bürosu

Tazminat - İdare - Ceza Departmanı

Av. Rabia KIRAÇ

Stj. Av. Figen ÇİÇEK
 

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

E-Posta adresinizi girin ve yorum yazın. * İşaretli alanlar zorunludur.