KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA HUKUKU

İnternetten Haber Kaldırma

14 Mayıs 2024 Yorum (0) 150 Görüntüleme
150

İnternet kullanımının ve dijitalleşmenin son derece hızlı olduğu bir dönemde birtakım hak kayıplarının yaşanması kaçınılmazdır. Bu kaçınılmazlık da internet hukukunu ve atılması gereken bazı hukuki adımları beraberinde getirir. İşbu problemlerin önüne geçmek adına "5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” düzenlenmiştir.

İçerik Kaldırma ve Erişimi Engelleme
5651 sayılı kanunda düzenleme altına alınmış şekliyle, internet üzerinden yayımlanan içeriğin çıkarılması veya içeriğin yer aldığı web sitesinin ilgili bölümüne erişimin engellenmesi şu hallerde mümkündür:
-Kişilik haklarının ihlali 
-Suç işlenmesi 
-Özel hayatın gizliliğinin ihlali 
-5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ihlali 
-İnternette unutulma hakkının kullanılması 
-Kamu yararı ve düzeni 

Kişilik Haklarının İhlali Nedeniyle İçerik Çıkarma ve Erişimi Engelleme
Bireyler, kişilik haklarını ihlal eden bir haber, görüntü, video vb. içeriğin varlığı halinde yayınların internet ortamından kaldırılmasını ve erişimin engellenmesini talep edebilirler. Burada işbu yayının suç teşkil etmesi şart değildir. Suç olmasa dahi kişilik hakkını zedeleyen her türlü içeriğin kaldırılması talebinde bulunulabilir. 

Suç İşlenmesi Nedeniyle İçeriğin Kaldırılması ve Erişimin Engellenmesi
İçeriği suç teşkil eden yayınların internet ortamından kaldırılması ve bu yayınlara erişimin engellenmesi talep edilebilir. İçeriğin suç yönüyle ilgili olarak yeterli şüphenin var olması gerektiği ve akabinde hangi suçların bu kapsama girdiği 5651 sayılı kanunun 8. maddesinde düzenleme altına alınmıştır. 

Özel Hayatın Gizliliğinin İhlali Nedeniyle Erişimin Engellenmesi
TCK m. 134 - "Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal edenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır." düzenlemesiyle özel hayatın gizliliğinin ihlali halinde verilecek cezayı hüküm altına almıştır. Gizliliğin internet ortamındaki bir haber, görüntü, ses kaydı vb. İçeriklerle ihlal edilmesi halinde işbu içeriğin dolaşımdan kaldırılması talep edilir.

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun İhlali Nedeniyle Erişim Hizmetinin Durdurulması
İnternette telif hakkını ihlal eden bir içeriğin söz konusu olması halinde 5846 sayılı kanunun ek madde 4 düzenlemesi uygulama alanı bulur. Kişiye ait şarkı, kitap sözü, fotoğraf, video vb. gibi telif hakkı oluşturan içeriklerin kullanılması durumunda bu kullanım bildirilir ve içerik internet ortamından kaldırılır. 

İnternette Unutulma Hakkı Kapsamında Haber, Video, Görsel vb. İçerik Silme/Kaldırma
Unutulma hakkı, bireyin bir dönem her ne kadar hukuka uygun yayılmış olsa da günümüze gelindiğinde güncelliğini ve önemini yitirmiş olup hayatına olumsuz etki eden bilgilerini dolaşımdan kaldırmayı talep edebilme hakkıdır. Hakkın kullanımı için; "Yayının içeriği, yayında kaldığı süre, güncelliğini yitirme, tarihsel bir veri olarak kabul edilememe, kamu yararına katkısı, habere konu kişinin kim olduğu, haber veya makalenin konusu, halkın içeriğe olan ilgisi" incelenir.

İşbu problemlerle karşılaşılması halinde atılması gereken hukuki adımların sağlıklı olması ve yeni hak kayıplarının yaşanmaması adına alanında uzman bir avukattan destek alınmasını tavsiye ederiz.


Olgun Hukuk - Av. Ümit OLGUN
Tazminat - İdare - Ceza Hukuku Departmanı
Av. Rabia KIRAÇ - Stj. Öğr. Merve Safa DİNÇ

 

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

*Olgun Hukuk, 30 kişilik yetkin kadrosu ile Türkiye geneline hizmet vermektedir.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

E-Posta adresinizi girin ve yorum yazın. * İşaretli alanlar zorunludur.