OLGUN HUKUK BÜROSU
ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Kamulaştırma Bedelinin Tespitinde Arsa ve Arazi (Tarla) Farkları11/09/2023

Kamulaştırma Bedelinin Tespitinde Arsa ve Arazi (Tarla) Farkları

Devlet kurumları tarafından kamulaştırma yapılırken taşınmazın gerçek değerinin ödenmesi Anayasamızın ve hakkaniyetin gereğidir. Değerin yüksek belirlenmesi halinde kamu zararı meydana gelirken düşük belirlenmesi halinde şahıslar zarara uğramakta, vatandaşların adalete olan inancı azalmaktadır.

Kamulaştırma Kanunu, kamulaştırmanın esasını ve ilkelerini düzenleyen birçok emredici hüküm içerir. Taşınmaz bedelinin belirlenmesine ilişkin değerlendirmenin nasıl yapılacağı da bu Kanun’da ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Kanun’a göre, taşınmaz tarla ise yıllık getirebileceği net ürün geliri üzerinden, arsa ise emsal satışlar üzerinden, yapı ise yapı birim maliyet cetvelleri üzerinden kamulaştırma bedeli hesaplanır. Bu hesaplama alanında uzman bilirkişiler tarafından yapılmalıdır.

Kamulaştırma davalarında genellikle tarlaların birim metrekare değerleri arsaların birim metrekare değerlerinin çok altında çıkmaktadır. Bu durum aslında şahıslar arasındaki alım satımlarda da böyledir. Üzerine bina yapılabilecek bir mülkün değeri, üzerinde tarım yapılan mülkün değerinden genellikle yüksektir. Hal böyle olunca dava sırasında taşınmazın arsa mı yoksa tarla mı olarak değerlendirileceği konusu ayrı bir önem kazanmaktadır.

Taşınmazın arsa olarak değerlendirilmesi için; imar planı içerisinde olup olmaması; belediyenin çöp toplama, toplu ulaşım gibi hizmetlerinden faydalanıp faydalanmaması; etrafının meskun olup olmaması gibi konuların değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kamulaştırılan taşınmaz tüm bu değerlendirmeler sonucunda tarla çıkıyorsa yine de değerini artıran özel durumlar olabilir. Tarlanın şehrin gelişme alanında olması, ulaşım imkanlarının iyi olması, bazı merkezlere yakın olması, turizm potansiyelinin yüksek olması gibi özellikleri, objektif değer artışı olarak mutlaka değerlendirilmeli ve alınan bilirkişi raporunda tarla gerçek değerine ulaştırılmalıdır.

Olgun Hukuk – Av. Ümit Olgun

Kamulaştırma ve İmar Hukuku Departmanı

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

*Olgun Hukuk, 30 kişilik yetkin kadrosu ile Türkiye geneline hizmet vermektedir.

Blog Yazıları

+90 (332) 400 00 38

+90 (332) 400 00 48

+90 (332) 342 48 84

+90 (553) 048 68 12

info@olgun.av.tr

Fetih mah. Kültür cad. Nefer sok. Olgun Plaza No:1/b Posta Kodu: 42000 Karatay / KONYA