KAMULAŞTIRMA VE İMAR HUKUKU

Kamulaştırmaya Dair Kısa ve Öz Bilgiler

14 Mayıs 2024 Yorum (0) 623 Görüntüleme
623

Devlet kurumu arsanızı ya da tarlanızı kamulaştırmak için sizi uzlaşma görüşmesine davet etti. Aklınıza takılan sorulara kısa cevaplar hazırladık:

1-Kurum İle Uzlaşırsam Ne Olur?

Kamulaştırmayı yapan kurumun tarafınıza önermiş olduğu bedeli kabul eder ve uzlaşma tutanağına imza atarsanız, taşınmaz tapuda sizden kuruma geçer, üzerinde uzlaşılan bedelin 45 gün içinde size ödenmesi gerekir. Bazen kurumlar ödemeyi geciktirebilmektedir. Bu imzayı attıktan sonra bedele itiraz edemezsiniz. Kamulaştırma süreci tamamlanmış olur.

2-Kurum İle Uzlaşmazsam Ne Olur?

Bedeli kabul etmez ve uzlaşma tutanağını imzalamazsanız kamulaştırmayı yapan kurum size dava açmak zorunda kalır. Mahkemede kurum davacı, siz davalı olursunuz. Tutmuş olduğunuz avukatın ilam vekalet ücretini ve dava giderlerini devlet kurumu karşılar. Mahkeme sırasında kurum kamulaştırma bedelini düşük tutmaya çalışırken avukatınız veya siz yükseltmeye çalışırsınız. Bu hususta taşınmazın arsa ya da tarla olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Dosyaya emsal satış sunulması da önemlidir. İlanlar kabul edilmemekte, gerçek satışların tapudan getirilmesi gerekmektedir. Eğer dosyayı bir avukata teslim edecekseniz, dosyanın başından itibaren davayı takip etmesi başarı olasılığını artıracaktır. Zira bilirkişi raporu geldikten sonra hakimin kanaatini değiştirmek oldukça zor olmaktadır. Rapor gelmeden önce dosyaya emsaller sunulmalı, hakimin ve bilirkişilerin kanaatini etkileyecek şekilde bir cevap dilekçesi hazırlanmalıdır.

3-Dava Ne Kadar Sürer? Parayı Ne Zaman Alırım?

Dava ortalama 6-8 ay civarında sürer. Dava bitince mahkeme tarafından belirlenen kamulaştırma bedeli kişiye ödenir. İlaveten davanın 4.ayından itibaren yasal faiz ödenir. Yasal faize ilaveten enflasyon farkı da sonradan tahsil edilebilmektedir.

4-Mahkemede Çıkan Bedele İtiraz Edebilir Miyim?

Kamulaştırma bedelini aldıktan sonra bedeli düşük bulmanız halinde istinaf mahkemesine başvurabilirsiniz. İstinaf mahkemesinde çıkan bedeli beğenmezseniz Yargıtay’a başvurabilirsiniz. İstinaf ve Yargıtay aşamalarında bedel artışları hemen ödenmektedir.

                                                                           Olgun Hukuk – Av. Ümit Olgun

                                                                   Kamulaştırma ve İmar Hukuku Departmanı

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

E-Posta adresinizi girin ve yorum yazın. * İşaretli alanlar zorunludur.