Günlük yaşamda en sık karşılaşılan adli olaylardan biri hiç kuşkusuz trafik kazalarıdır. Toplumun her kesiminde her an karşılaşılabilen bu durumda ne gibi zararlar doğar kısaca bakalım. Kaza oldu, ilk bakılacak şey zararın boyutudur. Zira ölüm veya bedensel yaralanma gibi bir netice varsa kolluk ve hastane personelleri ivedi şekilde devreye girecek olup bambaşka bir süreç yürütülecektir. Biz bu yazımızda sadece araç hasarı (maddi zarar) meydana gelmesi halini inceleyeceğiz.
Onlarca kişinin başına gelen, araçta ağır veya hafif fark etmeksizin hasara yol açan bu tip kazalarda ilk yapılacak şey olay yerini fotoğraflamak, mümkünse video kaydı almak, ardından trafik kazası tespit tutanağı düzenlemek olmalıdır. Maddi hasarlı kazalarda kural olarak polis-jandarma gelmez. Taraflar medeni bir şekilde bir araya gelip kazanın nasıl olduğunu yazıya dökebilmelidir. Şayet kazanın etkisiyle karşı taraf ile diyalog kurmak mümkün değilse herkes maktu olan tutanakta ilgili kısımlara kendine göre kazanın nasıl meydana geldiğini yazmalı ve kendi beyanının altına imza atmalıdır. Uygulamada da genelde bu şekilde olmaktadır. Bu tutanağın ekine eklenmek üzere araçların ruhsat bilgileri, sürücülerin kimlikleri ve sürücü belgelerinin fotoğrafları da çekilmelidir.
Ardından sigorta şirketleri ile görüşme süreci başlayacaktır. Bu kendi aracınızın Kasko poliçesi kapsamında bir görüşme olabileceği gibi, karşı tarafın aracının trafik sigortası kapsamında yürütülmesi gereken bir süreçte olabilir. Kimi durumlarda zarar gören kişiler bu süreci poliçeyi yaptığı acente ileyürütür, asaleten kendileri yürütür veya uzman bir hukuk bürosundan destek alır. Elbette bize göre acenteler hem sigorta şirketinin hemde müşterisinin menfaatlerini gözeteceğinden tam bir yarar sağlayabileceğiniz kanallar değillerdir. Bu gibi durumlarda doğrudan bir avukatla görüşmenizi tavsiye ediyoruz. Zira acentenin devreye girmesi halinde araç anlaşmalı servise çekilecek olup acente-servis-eksper arasında paslaşmalarla süreç menfaat çatışması nedeniyle uygun yürümemektedir. Araç maliki ise bir takım koşullar dayatılan, acil imzalanması gereken belgelere boğulan, gözü korkutulan üçüncü kişi konumuna gelecektir. Devamlı güncellenen mevzuatlar çerçevesinde hak kaybına uğramadan kendinizi temsil ettirmek şüphesiz atabileceğiniz en doğru adım olacaktır.
Neticede, olaydan hemen sonra alanında uzman bir avukatın hukuki yardımına başvurmanızı öneriyoruz. Her olayın kendine has özellikleri olmaktadır. Kısa bir görüşmeden sonra temel problem tespit edilir ardından işlemlere başlanır. Bu sürecin en başından itibaren tamamen menfaatlerinizi gözeteceğinden emin olacağınız profesyonellerden destek almak yararınıza olacaktır.
Olgun Hukuk - Av. Ümit Olgun
Ceza-Tazminat ve Sigorta Hukuku Departmanı
Av. Rabia KIRAÇ
Yorumlar (0)