OLGUN HUKUK BÜROSU
ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) Kararım Geri Alındı, Ne Yapmam Lazım?26/09/2022

Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) Kararım Geri Alındı, Ne Yapmam Lazım?

Koşullu salıverilme, hapis cezasının bir kısmını cezaevinde iyi halli olarak geçiren hükümlünün cezasının kalan kısmını cezaevi dışında denetim altında tutulmak suretiyle şartlı olarak infaz etmesine olanak sağlayan bir infaz hukuku kurumudur. Şartlı tahliye kurumu ise koşullu salıverilme kurumunun diğer bir adıdır. Hükümlünün ceza infaz kurumunda geçirmesi gereken sürelerin infaz edilmesi halinde koşullu salıverilmesine karar verilir. Koşullu salıverilmesine karar verilen hükümlü birtakım yükümlülüklere veya denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulduğundan yükümlüklerine ve söz konusu tedbirlere uymalı, koşullu salıverilme süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlememelidir.

Şartlı tahliye edilen diğer bir deyişle koşullu salıverilen hükümlü, denetim süresinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işler veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, tedbirlere infaz hakiminin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar ederse infaz hakimliğince koşullu salıverilme kararı geri alınır. Koşullu salıverilme kararının geri alınması ise hükümlüye tanınan lehe durumların tamamen ortadan kalkmasına neden olur. Nitekim koşullu salıverilme kararı geri alınan hükümlünün;

1) Sonraki suçu işlediği tarihten itibaren başlamak ve hak ederek tahliye tarihini geçmemek koşuluyla sonraki işlediği her bir suç için verilen hapis cezasının iki katı sürenin,

2) Yükümlülüklerine aykırı davranması halinde, bu yükümlülüklere uymama tarihi ile hak ederek salıverilme tarihi arasındaki süreyi geçmemek koşuluyla ihlalin niteliğine göre takdir edilecek bir sürenin ceza infaz kurumunda aynen çektirilmesine karar verilir.

Dolayısıyla koşullu salıverilme kararının geri alınması hükümlü aleyhine geleceğe etkili sonuçlar doğurduğundan bu karara karşı itiraz etmek son derece mühimdir.  Elbette burada koşullu salıverilmenin geri alınması kararına yapılacak itirazın doğru ve ikna edici şekilde gerekçelendirilmesi, kararın hukuka uygun şekilde verilip verilmediğinin tespit edilmesi, itirazında bu tespitler çerçevesinde yapılması gerekir. Yine itirazın doğu merciye süresinde yapılması da itirazın dikkate alınması konusunda önem arz eder. Bu nedenle koşullu salıverilmenin geri alınması kararı verilmesi halinde bu kararın tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde itirazınızı yapmanızı öneririz.

Olgun Hukuk - Av. Ümit Olgun - Konya Hukuk Bürosu

Tazminat - İdare - Ceza Departmanı

Av. Rabia KIRAÇ

Stj. Av. Figen ÇİÇEK

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

Blog Yazıları

+90 (332) 400 00 38

+90 (332) 400 00 48

+90 (332) 342 48 84

+90 (553) 048 68 12

info@olgun.av.tr

Fetih mah. Kültür cad. Nefer sok. Olgun Plaza No:1/b Posta Kodu: 42000 Karatay / KONYA