OLGUN HUKUK BÜROSU
ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Nedir Bu KVKK? Kimi Neyden Koruyor?23/10/2020

Nedir Bu KVKK? Kimi Neyden Koruyor?

Hukuk ile haşır neşir olan olmayan toplumun her kesimi bu kanunu defalarca duydu. Ancak kanun hakkında toplumumuzda yeterli bilincin oluşmadığını görmekteyiz. Bunun öne çıkan sebeplerinden biri ise Kişisel Verileri Korumu Kurumu'nun hızlıca kendini geliştirip arka arkaya düzenlemeler ve kararlar çıkarırken toplumun bu hıza ayak uyduramamasıdır. Toplumumuzda teknolojiyle dahi hala barışamayan bir kesim varken bunu yadırgamamak gerek. Elbette dünyanın geri kalanı gibi bizler de uyum sağlayacağız ancak tam anlamıyla bir uyum için önümüzde uzun bir süreç olduğu açıktır.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu her ne kadar 2016'dan beri yürürlükte olsa da son iki senedir revaçtadır. Çünkü kararları ile topluma son iki senedir doğrudan etki etmektedir. Kanun sadece kurum ve kuluşlara değil vatandaşlara da haklar ve sorumluluklar tanır. Bu sebeple herkesin eser miktarda da olsa bilgi sahibi olması gerekir. Zaten hepimiz en basitinden ellerimizdeki telefonları kullanırken bile girdiğimiz her sitede karşımıza aydınlatma metni, çerez politikası KVKK politikası gibi kişisel verilerle ilgili ibarelerle karşılaşmaktayız. Çünkü çok basit gördüğümüz bu işte bile veri işlenmesi söz konusu olmaktadır. Bu noktada KVK hakkında bilgi sahibi olmak, hem sizden alınan izinleri kavramak hem de haklarınızı bilmek noktasında öne çıkaracaktır.

Bu hakların en önceliklisi kişinin kendisi hakkında işlenen verileri öğrenebilmesidir. Bunu takip eden haklar, verinin (bilginin) düzeltilmesini veya silinmesini istemektir. Bir de verilerin aktarımı konusu vardır tabii. Açık rıza olmaksızın ne veri işlenebilir ne de veri aktarılabilir. Ancak bunun da istisnaları vardır. Zaten her veri işlenirken her hal ve koşulda açık rıza gerekseydi hayat sürdürülemez bir hal alırdı. Konu çok uzundur, toplum nezdinde ilgi uyandırmak amaçlı ana hatlarıyla anlatıyoruz. Detaylı bilgi için hukukçu birine yahut KVK kurumunun kendisinden faydalanabilirsiniz. Son olarak değineceğimiz hak ise hukuka aykırı olarak işlenen veriler sebebiyle uğranılan zararın giderilmesini talep edebilme hakkıdır. Yani hakkınızda hukuka aykırı şekilde işlenen bir bilgi sizi maddi yahut manevi olarak zarar uğratıyorsa bunun tazminini talep edebilirsiniz.

Yazımızın sonuna gelirken her ne kadar konuyu tamemen ele almasak da sizlerde konunun özü hakkında bir fikir oluştuğunu düşünmekteyiz. Son olarak söz konusu bir kişisel verinin ihlal niteliğinde olup olmadığının tespiti için anahtar ilkeler vereceğiz. Bu ilkeler hem veri işlenirken hem de veri işlendikten sonra geçerli olan kanunda da öngörülen altın anahtarlardır.

Kişisel veri;

                    1- Hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma

                    2- Doğru ve güncel olma

                    3- Belirli ve meşru bir amaç olması

                    4- Amaçla sınırlı ve ölçülü olma

                    5- Yasal yahut gerektiği kadar saklanma

ilkelerine uygun olmak zorundadır. 

OLGUN HUKUK BÜROSU – Av. Ümit OLGUN

Tazminat & İdare & Ceza Departmanı

Av. Ramazan BAL & Stj. Av. Ömer Musab BAŞODA

Blog Yazıları

+90 (332) 400 00 38

+90 (332) 400 00 48

+90 (332) 342 48 84

+90 (553) 048 68 12

info@olgun.av.tr

Fetih mah. Kültür cad. Nefer sok. Olgun Plaza No:1/b Posta Kodu: 42000 Karatay / KONYA