OLGUN HUKUK BÜROSU
ÖDEME YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Nitelikli Hırsızlık Suçu Nedir?29/09/2022

Nitelikli Hırsızlık Suçu Nedir?

Bilindiği üzere hırsızlık suçu zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden almaktır. Söz konusu eylem hırsızlık suçunun en temel hali olmakta ve bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası gerektirmektedir. Ancak bazı hallerde mağdurun sıfatı, mağdurun içinde bulunduğu hal ve durumlar fail hakkında daha fazla cezaya hükmedilmesine neden olmaktadır. Bu daha fazla cezayı öngören durumlar TCK'nın "nitelikli hırsızlık" başlıklı 142. maddesinde düzenlenmiştir. 

Hırsızlık suçunun nitelikli hallerinin düzenlendiği TCK m.142'ye göre hırsızlık suçunun; kime ait olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan ya da kamu yararına veya hizmetine tahsis edilen eşya hakkında, halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım aracı içinde veya bunların belli varış veya kalkış yerlerinde bulunan eşya hakkında, bir afet veya genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanan eşya hakkında, adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında, işlenmesi hâlinde, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Yine suçun kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından veya ölmesinden yararlanarak, elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle, doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak, haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer bir aletle kilit açmak veya kilitlenmesini engellemek suretiyle, bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle, tanınmamak için tedbir alarak veya yetkisi olmadığı halde resmi sıfat takınarak, büyük veya küçük baş hayvan hakkında, işlenmesi halinde herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında, işlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Suçun, bu fıkranın bendinde belirtilen surette, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kimseye karşı işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranına kadar artırılır.

Görüldüğü üzere nitelikli hırsızlık suçunun işlenmesi halinde yargılama neticesinde fail hakkında hükmedilen ceza miktarı  suçun temel halinin işlenmesi halinde verilecek cezaya göre daha fazla olacaktır. Bununla birlikte suçun temel halinin işlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmesi mümkünken nitelikli hallerin işlenmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya erteleme kararları verilemeyecektir. Bu nedenle bu suç isnadı ile karşı karşıya kalmanız halinde alanında uzman bir avukattan yararlanmanızı öneririz. Hırsızlık suçu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz diğer blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Olgun Hukuk - Av. Ümit Olgun - Konya Hukuk Bürosu

Tazminat - İdare - Ceza Departmanı

Av. Rabia KIRAÇ

Stj. Av. Figen ÇİÇEK
 

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

Blog Yazıları

+90 (332) 400 00 38

+90 (332) 400 00 48

+90 (332) 342 48 84

+90 (553) 048 68 12

info@olgun.av.tr

Fetih mah. Kültür cad. Nefer sok. Olgun Plaza No:1/b Posta Kodu: 42000 Karatay / KONYA